Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: Anul 2023 s-a încheiat, până la urmă, mult mai bine decât l-am anticipat pe parcursul lui

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: Anul 2023 s-a încheiat, până la urmă, mult mai bine decât l-am anticipat pe parcursul lui
Dan Suciu. Foto: gov.ro

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 04 Ianuarie 2024, 09:21

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 ianuarie, ora 8:28) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Daniela Petrican: Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au ajuns la finele lunii decembrie 2023 la 59,77 de miliarde de euro, în creştere faţă de 46,63 de miliarde de euro, cât erau la 31 decembrie 2022, informează BNR. Veştile bune nu se opresc aici. Economia românească se ţine bine, pe fondul eforturilor Băncii Centrale de a ţine inflaţia sub control.

Cătălin Cîrnu: Iar leul s-a apreciat uşor faţă de euro, iar indicele ROBOR la trei luni a scăzut. Ce indică însă toate aceste date la început de an, aflăm în continuare de la invitatul "Apelului matinal", Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României. Bună dimineaţa!

Dan Suciu: Bună dimineaţa!

Daniela Petrican: Bună dimineaţa!

Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, pe scurt, ce înseamnă noţiunea, sintagma de rezerve valutare, ca să înţeleagă fiecare ascultător?

Dan Suciu: Sunt banii pe care Banca Naţională îi deţine şi care reprezintă mai multe surse, vin din mai multe surse, dar, una peste alta, în funcţie de capacitatea de a avea rezerve valutare crescute, se pot emite bani, se pot elibera bani în economie, aşa încât creditarea să funcţioneze la un ritm acceptabil, aşa încât să existe disponibilităţi pentru toate plăţile şi pentru toate finanţele ţării şi cursul să aibă o anumită stabilitate. Sunt multe funcţii pe care rezerva le poate îndeplini, inclusiv împrumuturile pe care le face ţara să fie la un nivel mai scăzut, iar în funcţie de stabilitate, până la urmă, şi de a permite economiei să funcţioneze într-o turaţie rezonabilă, fără să mai existe puseuri inflaţioniste.

Cătălin Cîrnu: Da, este vestea cea bună, apropo de inflaţie, sunt şi câteva repere extrem de importante. Cum arată anul 2024, aşa în startul lui, suntem în 4 ianuarie?

Dan Suciu: Îmi daţi voie să spun că anul 2023 s-a încheiat, până la urmă, mult mai bine decât l-am anticipat pe parcursul lui, mai ales la începutul lui, dar şi pe parcurs la un moment dat existau multe temeri, legate odată de faptul că inflaţia va fi mai mare decât cea cu care vom închide anul, va fi probabil undeva de 6%, peste 6%, dar nu mult, pe finalul lunii decembrie aşteptăm datele, în următoarele zile. Aveam semne de întrebare legate de creşterea economică pe 2023./atataru/ Adică, obiectivul Băncii Centrale era să reducă inflaţia, dar să nu ducă economia în recesiune, cum s-a întâmplat în multe alte state din jur, şi în acelaşi timp, să avem grijă ca rezervele valutare să ajungă la acest nivel record istoric, aşa încât stabilitatea financiară şi economică a ţării, mai ales din perspectiva externă, să nu fie pusă deloc sub semne de întrebare. Până la urmă, iată că avem rezultate bune, ceea ce ne creează premise pentru un 2024 rezonabil. N-aş spune că ne aşteptăm la minuni din 2024, şi nu pentru că nu ne pricepem sau colegii mei nu se pricep la prognoze, dar există încă un set mare de incertitudini. Ştiţi, desigur, că avem un nou pachet fiscal care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Acesta, dincolo de încercările băncii, va avea un anumit impact inflaţionist pentru primul trimestru din acest an, dar încă nu putem să-l dimensionăm corect. Adică, sigur, important este că el pleacă de la şase şi ceva la sută, cât e inflaţia, probabil în decembrie, şi nu de la şapte sau opt la sută, deci, o dată, el nu va avea o dimensiune foarte mare, dar este şi trebuie să avem certitudinea că inflaţia va fi, cel puţin după acest trimestru, pe un trend descendent. Ăsta este unul din obiective, să închidem anul pe o inflaţie şi mai mică, chiar dacă în trimestru întâi vom avea uşoară creştere. E o mică provocare, dar colegii care lucrează şi urmăresc de multă vreme acest fenomen... sunt încrezător că aşa se va întâmpla, din nou, în contextul în care creşterea economică rămâne. Sunt multe ţări din Uniunea Europeană care, dacă nu au intrat în recesiune, sunt într-o creştere modică.

Daniela Petrican: Aşadar, este economia românească acum mai predictibilă? Poate creşte? De exemplu, cum stăm la capitolul investiţii?

Dan Suciu: Predictibil e greu de spus, tocmai ăsta e marele semn de întrebare, că nu avem suficiente elemente de a desena un traseu clar. Din fericire, predictibilitatea pentru 2023 a fost în sensul bun, adică cifrele arată mai bine decât am prezis, dar asta, sigur, nu e o garanţie că şi anul acesta se va întâmpla la fel. E o creştere economică, care, cel puţin în 2023, s-a bazat pe investiţii într-o proporţie mai mare, şi aici e şi legătura cu rezervele valutare, pentru că intrările de valută, de exemplu, din fonduri europene sunt la Banca Centrală şi pe baza lor se emit plăţi în lei, fără impact inflaţionist în economie. Deci, a fost o oarecare schimbare de tendinţă în economia românească, să nu avem doar consumul motor de creştere, ba chiar să fie uşor depăşit de investiţii pentru... - să vedem ultimele date dacă ne confirmă acest lucru.

Cătălin Cîrnu: Aminteaţi mai devreme că nu putem desena un traseu clar. Acum, revenind la fiecare dintre noi, la ce să se aştepte cei care plătesc, de exemplu, rate la credite în acest an 2024?

Dan Suciu: Am văzut, în 2023 - plec de la această perspectivă pentru că e important să vedem ce s-a întâmplat ca să putem să ne facem o imagine asupra viitorului - am avut o scădere uşoară, dar constantă, a cifrelor care vorbesc despre rate. Ne amintim, în 2022 am avut 8,20 la ROBOR, principalul indicator; ne-am dus la 6,20 la finalul acestui an. Sunt două puncte care sunt convins că s-au simţit la nivelul plăţilor ratelor; sunt două puncte procentuale. IRCC, indicatorul care a reintrat în calcul după 2019 pentru calculul ratelor, a avut o evoluţie relativ similară. El de fapt este mai scăzut, pe fond, dar în acelaşi timp respectă evoluţiile ROBOR, cu o anumită întârziere. De câteva luni este la un nivel relativ constant, dar cu siguranţă va mai scădea în perioada următoare, în anul care vine. Nu văd niciun motiv să avem o creştere pentru ROBOR şi nici pentru IRCC, chiar dacă în primul trimestru vom vedea o anumită volatilitate în ceea ce înseamnă inflaţia, chiar uşoare creşteri. Aşadar, să se aştepte la rate mai mici - ca să închid discuţia. Nu foarte mici, pentru că epoca ratelor foarte mici, legate mai ales de ROBOR, s-a încheiat de câţiva ani şi nici nu va reveni, dar mai mici; e evidentă tendinţa.

Daniela Petrican: Spuneam că ieri leul s-a apreciat uşor faţă de euro. Cum vedeţi evoluţia cursului valutar?

Dan Suciu: Cursul ne-am învăţat să-l vedem foarte stabil. A fost într-adevăr şi o politică a băncii centrale de a avea o stabilitate a cursului de schimb, mai ales într-o perioadă în care toţi ceilalţi indicatori erau destul de volatili şi variau foarte mult şi nu ştiai la ce să te aştepţi, în contextul în care inflaţia creştea. Dar el, în esenţă, cursul, este un indicator care trebuie să varieze. El variază, el spune ceva despre economie, reflectă nişte echilibre./cvanatoru/atataru/ Pe fond există o presiune pe curs, pentru că importurile, ştiţi, depăşesc exporturile şi atunci necesarul de valută este unul constant destul de mare, dar în acelaşi timp am văzut intrările acestea de valută semnificative în ţară. Ele continuă şi, chiar dacă ne uităm la cursuri ca la un indicator care trebuie să aibă volatilitate, cel puţin în ultima perioadă această volatilitate n-a existat. Sunt uşoare mişcări în jurul cifrelor pe care le avem acum. E greu să faci prognoze pe curs, dar dacă te uiţi la istoric realizezi că...

Cătălin Cîrnu: Nu s-a prea mişcat de la cinci lei, aproximativ?

Dan Suciu: Da, era o glumă pe care unul din colegii mei a făcut-o şi cred că e bună, iată, se împlineşte al zecelea ani de când analiştii economici estimează că cursul va trece de cinci euro. Nu a trecut nici anul ăsta.

Cătălin Cîrnu: Dar evoluţia preţurilor poate fi ţinută sub control? Cum va arăta?

Dan Suciu: Da, da, suntem convinşi de asta, chiar dacă, repet inflaţia pentru rimul trimestru va fi destul de..., mai ridicată decât este acum, din cel puţin din două-trei motive. Odată vedem acest impact pe care politica fiscală îl are şi peste anumite preţuri, accize, TVA în anumite situaţii, impozite mai mari, care va duce la creşteri de preţuri uşoare. Avem în acelaşi timp o creştere pe carburanţi, care nu depinde prea mult sau aproape deloc de ceea ce facem noi în ţară, e o influenţă externă puternică şi vedem cauzele, tensiunile din Orientul Mijlociu ş.a.m.d., din păcate, această evoluţie pe preţurile carburanţilor se simte, dar sunt evoluţii care nu pot să întoarcă, sperăm, semnificativ şi puternic trendul de scădere a preţurilor, nu de scădere a preţului, de scădere a inflaţiei. Pentru că trebuie să înţelegem un lucru, atunci când scade inflaţia, de fapt, nu scad preţurile, ritmul lor de creştere este unul redus. Dar este foarte important să fie un ritm redus, pentru că observăm în statistici ritmurile de creşteri ale salariilor, oricât ne-am plânge şi ştiu că lucrurile sună aşa...

Cătălin Cîrnu: Bombastic.

Dan Suciu: Da, când vorbeşti pe cifrele de statistică, salariile au crescut, când viaţa devine, de fapt, uşor mai grea. Dar aşa este, cifrele salariale, creşterile salariale au fost peste creşterile inflaţiei. În consecinţă, puterea de cumpărare, că ne place sau nu ne place să acceptăm acest lucru, a crescut în România chiar şi în ultimul an.

Cătălin Cîrnu: Bun, ideea este să ne dorim cu toţii să scadă inflaţia, că preţurile nu se vor micşora, ca să conchidem.

Dan Suciu: Nu se vor micşora, dar nici salariile noastre nu se vor micşora, decât în cazuri individuale, evident, dar pe fond, salariile nu scad nici ele, deci, această paralelă ea există. Important este ca puterea de cumpărare, adică, ritmul de creştere a salariilor să fie peste ritmul de creştere a preţurilor, aşa încât puterea de cumpărare să fie în creştere, fără ca această evoluţie să ducă la inflaţie, pentru că dacă proporţia nu se respectă şi nu e bună şi nu e corectă între creşterile salariale şi ceea ce se întâmplă cu preţurile în piaţă riscăm să avem inflaţie.

Daniela Petrican: Mulţumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Forţele ruseşti, "succes parţial" în regiunea ucraineană Harkov
În lume 13 Mai 2024, 17:44

Forţele ruseşti, "succes parţial" în regiunea ucraineană Harkov

Armata ucraineană a anunţat luni că a împiedicat forțele ruseşti să se deplaseze mai departe în apropierea satului Lukiantsi,...

Forţele ruseşti, "succes parţial" în regiunea ucraineană Harkov
Institutul Inimii din Tg. Mureş vrea să reducă riscul de infecţii nosocomiale
România 13 Mai 2024, 17:05

Institutul Inimii din Tg. Mureş vrea să reducă riscul de infecţii nosocomiale

Instituţia are în vedere modernizarea blocurilor operatorii şi a ATI.

Institutul Inimii din Tg. Mureş vrea să reducă riscul de infecţii nosocomiale
UE, acord privind reducerea emisiilor vehiculelor grele
În lume 13 Mai 2024, 16:28

UE, acord privind reducerea emisiilor vehiculelor grele

Obiectul reglementării îl constituie toate vehicule ce depășesc 7,5 tone, cum ar fi camioane, autobuze sau autocare. Există...

UE, acord privind reducerea emisiilor vehiculelor grele
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - ediția Oradea 2024
Cultură 13 Mai 2024, 16:27

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - ediția Oradea 2024

Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 15 mai, la ora 12:00, în Piața Unirii.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - ediția Oradea 2024
BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an
Economie 13 Mai 2024, 16:20

BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an

Dobânda este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut.

BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an
Proiect eolian amplu, în județul Botoșani
România 13 Mai 2024, 15:57

Proiect eolian amplu, în județul Botoșani

Ansamblul eolian va avea o putere instalată impresionantă de 305 MW, distribuită în trei unităţi distincte. Va fi amplasată...

Proiect eolian amplu, în județul Botoșani
Protest BNS: Delegația, primită la discuții la Ministerul de Finanțe
România 13 Mai 2024, 15:53

Protest BNS: Delegația, primită la discuții la Ministerul de Finanțe

Reprezentanţii sindicaliştilor Blocului Naţional Sindical, care au participat la protestul din capitală, au fost primiţi la...

Protest BNS: Delegația, primită la discuții la Ministerul de Finanțe
ANI a analizat aproape 4.900 de proceduri de achiziţie publică
România 13 Mai 2024, 15:44

ANI a analizat aproape 4.900 de proceduri de achiziţie publică

A fost emis un avertisment de integritate în valoare totală de 125.000 de euro.

ANI a analizat aproape 4.900 de proceduri de achiziţie publică